ACTUEEL

Ook Duitsland slaat jodiumpillen in om kerncentrale Tihange

De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen wil bij een ongeval in een kerncentrale aan drie miljoen huishoudens jodiumpillen kunnen verstrekken. Daarom heeft de deelstaat extra jodiumpillen besteld om over een voorraad van 21 miljoen tabletten te kunnen beschikken.

Het vergroten van de voorraad houdt verband met de zorgen die de Duitse autoriteiten zich maken over de veiligheid van de Belgische kerncentrale in Tihange, niet ver van de grens met Duitsland. Een woordvoerder van de deelstaat zei zondag tegen de krant Kölner Rundschau dat Noord-Rijnland-Westfalen op dit moment een voorraad van negen miljoen jodiumpillen heeft. De uitbreiding van de voorraad tot 21 miljoen kost ongeveer 800.000 euro.

Straal van 100 kilometer

Vermoedelijk worden de pillen in apotheken van ziekenhuizen opgeslagen. Bij een nucleair ongeval verdelen de autoriteiten de pillen binnen een straal van 100 kilometer van de kerncentrale. Daarbuiten wordende pillen zover dat nodig is alleen aan kinderen en zwangere vrouwen verstrekt. Inname van de tabletten zorgt ervoor dat de schildklier verzadigd raakt met het onschuldige jodium. Op die manier wordt schadelijk radioactief jodium dat vrijkomt bij een eventuele kernramp niet meer opgenomen of sneller uitgescheiden.

Duitsland en Nederland maken zich zorgen over de centrale in Tihange, omdat die de afgelopen jaren geregeld mankementen vertoonde. Ook over de veiligheid van de al even moeizaam functionerende kerncentrale in Doel, dat vlak bij Antwerpen ligt, zijn Nederlandse grensgemeenten verontrust. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top