ACTUEEL

'Coassistent is geen stagiair'

Coassistenten volgen onderwijs in de klinische praktijk en zijn geen stagiairs. Om die reden hebben ze geen recht op een stagevergoeding, stelt minister Jet Bussemaker van Onderwijs in antwoord op Kamervragen.

Dit schrijft Medisch Contact.

Vertegenwoordigers van geneeskundestudenten vragen al langer om een financiële tegemoetkoming, omdat deze studenten door het leenstelsel hogere schulden opbouwen dan andere studenten. De Tweede Kamerfracties van D66 en GroenLinks hadden Bussemaker gevraagd waarom zij geen stagevergoeding krijgen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld studenten verpleegkunde.

Stagiairs van de opleiding verpleegkunde moeten steeds zelfstandiger gaan werken naarmate ze verder komen in de studie. Bij coassistenten ligt dat volgens Bussemaker anders, daar is sprake van competentieontwikkeling. De co begint bij elk specialisme weer opnieuw. In de vervolgopleiding is het zelfstandig handelen zonder begeleiding en supervisie wel het einddoel, en in die periode ontvangt de basisarts dan ook een salaris. Volgens Bussemaker benadrukken de academische ziekenhuizen dat een werkgever-werknemerrelatie niet wenselijk is om een veilige leeromgeving te borgen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top