ACTUEEL

Brabantse ziekenhuizen versoepelen MRSA-richtlijn

De ziekenhuizen in onder meer Tilburg, Den Bosch en Uden wijken af van de landelijke MRSA-richtlijn, waardoor patiënten die vee-gerelateerde MRSA bij zich dragen niet meer in strikte isolatie hoeven bij opname. Dat meldt Veearts.nl.

In de landelijke richtlijn opgesteld door de Werkgroep Infectie Preventie (WIP ) staat dat ziekenhuizen patiënten in ‘strikte isolatie’ moeten verplegen om verspreiding van de bacterie tegen te gaan. Deze strikte isolatie wordt als onprettig, stigmatiserend en soms zelfs traumatisch ervaren door patiënten. Om deze patiënten tegemoet te komen wijken het Elisabeth-Tweesteden (ETZ) in Tilburg, het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het ziekenhuis Bernhoven in Uden wijken bewust af van de landelijke richtlijn. De soepeler aanpak betekent bovendien minder werkdruk en lagere kosten voor het ziekenhuis.

Het gaat hierbij alleen om patiënten met vee-gerelateerde MRSA (v-MRSA). Deskundigen infectiepreventie voeren bij deze groep een korte medicatiekuur uit. Als de behandeling succesvol is, hoeven patiënten niet geïsoleerd te worden verpleegd. De versoepeling van het MRSA-beleid volgt op onderzoek waaruit blijkt dat de nieuwe aanpak niet leid tot verspreiding van v-MRSA.

Niet alleen de ziekenhuizen in Tilburg, Den Bosch en Uden werken aan een soepeler protocol voor v-MRSA-dragers, ook andere ziekenhuizen, met name die in vee-dichte gebieden, zijn ermee bezig, zo meldt Veearts.nl. Om de verschillen per regio goed te kunnen volgen verzamelt het RIVM landelijke data verzameld over welke MRSA-typen in welke regio’s worden gevonden en of daar veranderingen in zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top