ACTUEEL

Laatste kloosterbejaardenoord sluit de deuren

Het laatste kloosterbejaardenoord voor mannelijke religieuzen in Nederland sluit vrijdag de deuren. Het bijna negentig jaar oude Collegium Berchmanianum in Nijmegen wordt academiegebouw van de Radboud Universiteit. De resterende zestig bewoners verhuizen deze week naar een nieuw appartementencomplex in de buurt van hun klooster.

Het Berchmanianum, nu een rijksmonument, is tussen 1927 en 1929 gebouwd door de architectenbroers Cuypers als studiehuis voor de orde van de jezuïeten. Vanaf 1969 werd het studiehuis een verpleeg- en verzorgingshuis voor bejaarde broeders en paters van allerlei ordes en congregaties.

Omdat het aantal religieuzen dat in een klooster woont snel afneemt, werd het complex met tuinen en bossen veel te groot. In het nieuwe gebouw maken de paters op den duur plaats voor niet-religieuzen, aldus de leiding van het Berchmanianum.

De universiteit gaat het klooster aan de binnenkant ingrijpend verbouwen. In 2018 moet het academiegebouw aan de rand van de campus klaar zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top