ACTUEEL

AMC-topman voor Elsevier 'Nederlander van het Jaar'

Scheidend AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi is door weekblad Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het jaar.

Internist Levi (52) krijgt de eretitel op grond van zijn overstap naar Londen, waar hij op 1 januari Chief Executive wordt van de University College London Hospitals (UCLH), een grote keten van tien academische ziekenhuizen. Elsevier roemt zijn onbaatzuchtigheid: ondanks zijn vertrek uit Amsterdam draait hij dit jaar voor de 25ste keer gewoon dienst met Kerstmis. Ook stond hij dit jaar anoniem een nier af.

Elsevier typeert Levi als een 'alleskunner zonder vijanden'. Toch is Levi allesbehalve bang om zijn mening te geven. De afgelopen jaren heeft hij geregeld publiekelijk kritiek geleverd op verspilling in de zorg, die volgens Levi 10 procent van het budget opslokt. In een programma van zakenzender RTLZ kapittelde hij onlangs minister Schippers om haar laisser-faire beleid. "Ik vind dat ze te vaak zegt: ik ga er niet over, laat ziekenhuizen het zelf maar oplossen", aldus Levi.

Ook haar houding ten opzichte van de tabaksindustrie kon in hetzelfde interview op kritiek rekenen. "Van alle rokers gaat de helft ook daadwerkelijk dood aan roken”, aldus Levi. “De conclusie is dat er niet veel dingen slecht zijn, behalve: roken. Maar daarvan zegt ze: het is een vrije keuze. Totale waanzin vind ik dat."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top