HRM

Limburg krijgt nieuwe opleiding klinische verpleegkunde

In Limburg komt een nieuwe opleiding tot klinisch verpleegkundige. De nieuwe vierjarige mbo-opleiding, die in september 2017 van start gaat, wordt ontwikkeld door de vijf ziekenhuizen en drie ROC’s in de provincie.

Het lesprogramma wordt afgestemd op de wensen en behoeften van de arbeidsmarkt. In de opleiding is extra aandacht voor technologie. Medewerkers van de ziekenhuizen verzorgen lessen met aanvullende stof, die zij van belang achten voor het werken in een klinische omgeving.

Tijdens de opleiding lopen jongeren stage in minimaal een van de vijf deelnemende ziekenhuizen: VieCuri Medisch Centrum in Venlo-Venray, Laurentius Ziekenhuis Roermond, SJG Weert, Zuyderland Sittard-Geleen-Heerlen en Maastricht UMC+. In de laatste twee jaar werken de studenten vier dagen per week in de kliniek van het ziekenhuis en gaan ze een dag naar school.

Gezien het bijzondere karakter van de opleiding vindt er eerst een toelatingsgesprek en een intake plaats. Mocht de opleiding toch niet passen bij de student, dan is er een vangnet ingebouwd. Zij kunnen in dat geval gewoon verdergaan met de reguliere mbo-opleiding Verpleegkundige.

Nieuw in Limburg: verpleegkundige Top-Opleiding
Actueel › Nieuws › Nieuw in Limburg: verpleegkundige Top-Opleiding

Limburg krijgt er een topopleiding bij, speciaal voor jongeren die hun zinnen hebben gezet op een baan als klinisch verpleegkundige in het ziekenhuis. De nieuwe vierjarige mbo-opleiding, die in september 2017 van start gaat, wordt ontwikkeld door de vijf ziekenhuizen en drie ROC's in onze provincie. Bijzonder aan het lesprogramma is dat het naadloos is afgestemd op de wensen en behoeften van de arbeidsmarkt. Anders gezegd: de Limburgse ROC's (Gilde Opleidingen, Arcus College en ROC Leeuwenborgh) en de ziekenhuizen gaan vanaf september 2017 samen studenten opleiden die precies weten welke klinische zorg patiënten nu en in de toekomst nodig hebben. Hart voor mensen, goede communicatieve vaardigheden en een flexibele instelling zijn daarbij een must.

Buiten de verpleegkundige basistechnieken en de theorie leren mbo-studenten in de Top-Opleiding allerhande extra vaardigheden om goed te kunnen functioneren in deze 21e eeuw. Technologie, niet meer weg te denken in de hedendaagse zorg, krijgt ook veel aandacht. Daarnaast verzorgen medewerkers van de ziekenhuizen lessen met aanvullende lesstof, die zij van belang achten voor het werken in een klinische omgeving.

Tijdens de opleiding lopen jongeren stage in minimaal een van de vijf deelnemende ziekenhuizen: VieCuri Medisch Centrum in Venlo-Venray, Laurentius Ziekenhuis Roermond, SJG Weert, Zuyderland Sittard-Geleen-Heerlen en Maastricht UMC+. De stagestructuur sluit precies aan bij het werken in een ziekenhuis. Elk leerjaar omvat minimaal tien weken stage. In de laatste twee jaar werken de studenten vier dagen per week in de kliniek van het ziekenhuis en gaan ze een dag naar school. Met een schat aan praktijkervaring en het mbo-diploma op zak heeft de student straks een grote kans op een baan in het ziekenhuis. Directeur Michel van Zandvoort van Maastricht UMC+ Academie licht toe. "Als verpleegkundige heb je in ons ziekenhuis alle kansen om je verder te ontwikkelen. Samen opleiden voor een gezonde toekomst, dát wordt de kracht van deze nieuwe mbo-opleiding." Gespecialiseerd verpleegkundige Marjolein Heemels van het Zuyderland vult aan: "Verpleegkundigen zijn bij uitstek degenen die het verschil kunnen maken voor de patiënt in het ziekenhuis. We zijn 24 uur per dag bezig met de patiënt en hebben een cruciale rol in de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Het is een bijzonder en prachtig vak dat ik dagelijks vol passie en trots uitdraag." Studenten kunnen er ook voor kiezen om zich verder te specialiseren via een hbo opleiding. Er zijn namelijk afspraken gemaakt met het hbo voor een naadloze doorstroom.

Jongeren met een vmbo-diploma van de theoretische of gemengde leerweg zorg en welzijn komen in aanmerking voor de verpleegkundige Top-Opleiding. Ook met een overgangsbewijs van havo/vwo leerjaar 3-4 of diploma VZ-IG is aanmelden mogelijk. Gezien het bijzondere karakter van de opleiding vindt er eerst een toelatingsgesprek en een intake plaats. Mocht de opleiding toch niet passen bij de student, dan is er een vangnet ingebouwd. Zij kunnen in dat geval gewoon verdergaan met de reguliere mbo-opleiding Verpleegkundige. Studenten kunnen zich aanmelden voor deze Top-Opleiding bij Gilde Opleidingen, Arcus College of ROC Leeuwenborgh.

Voor meer informatie kunt u een van de open dagen bezoeken. ROC Leeuwenborgh heeft een open dag op 28 januari 2017 en Arcus College heeft een open dag op 11 februari 2017. U kunt zich ook aanmelden voor de informatieavond bij Gilde Opleidingen op 14 februari 2017. Aanmelden hiervoor kan via deze website.
Onderwerpen

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

12 december 2016

Opvallend nieuws: de A-opleiding van 1921 lijkt zo weer terug te komen. Geen brede inzetbaarheid op het terrein van de individuele gezondheidszorg, maar wel een passend diploma voor de functie van ziekenhuisverpleegkundige in deze Limburgse algemene ziekenhuizen. Hoe zit dit met nationale en internationale erkenning van het beroep van "basis-"verpleegkundige? Modernisering van de mbov, oa met extra know how inzake nieuwe technologie is naar ik weet ook op de reguliere mbov aan de orde alsook het kunnen voorsorteren op functies in het algemeen ziekenhuis. Maar in deze ROC lijkt de breedte van het moderne beroep van verpleegkundige niet meer de opgave. Toch wel moedig, gezien de toenemende trend tot afbouw van klinische capaciteit van oa ziekenhuizen, verdere uitbouw van ziekenhuisverplaatste zorg en ketenzorg tot en met thuiszorg. Een versmalling van deze mbo-opleiding kan zich gaan vervreemden van de reguliere beroepseisen.

Rijk Roor

14 december 2016

"de nieuwe opleiding is naadloos afgestemd op de arbeidsmarkt", met meer aandacht voor technologie. Ik heb een betere suggestie: "de opleiding is naadloos afgestemd op de zorg voor (kwetsbare) ouderen die in de nabije toekomst de overgrote meerderheid gaan vormen in de kliniek".....
Rijk Roor, projectleider keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

Carla

14 december 2016

Kijk dit is nu een zeer goede ontwikkeling om de oude vertrouwde inservice opleiding terug te halen. Het vak moet terug naar de kern, zorg rondom de patiënt.

Top