ACTUEEL

Forensisch deskundigen ruziën bij tuchtcollege

Een ruzie tussen twee forensisch onderzoekers is maandag verder uitgevochten bij het tuchtcollege voor de gezondheidszorg. Beiden treden regelmatig op als deskundige in strafzaken.

Forensisch expert Selma Eikelenboom sleepte farmacoloog Anton Loonen voor de tuchtrechter omdat hij haar had uitgemaakt voor 'charlatan'. Ze eiste rectificatie. Loonen gebruikte de zitting maandag om zijn twijfels over de deskundigheid van Eikelenboom te herhalen. Hij verwijt haar bovendien winstbejag.

Eikelenboom en Loonen worden door rechters vaak ingeschakeld als deskundige in moordzaken waarbij het gebruik van antidepressiva een rol heeft gespeeld. Loonen gelooft dat verdachten in diverse zaken te zwaar zijn gestraft op basis van het oordeel van Eikelenboom.

Escalatie

Het conflict tussen de beide deskundigen escaleerde eerder dit jaar rond de behandeling van de strafzaak tegen een man uit Reek die zijn vrouw doodde en hun zoontje ernstig verwondde nadat hij gestopt was met zijn medicijnen. Loonen erkende maandag dat hij Eikelenboom na afloop van de zitting charlatan had genoemd in een gesprek met een journalist. "Ze voldoet aan de definitie", legde hij maandag uit.

Loonen oordeelt dat Eikelenboom niet deskundig is op het gebied van antidepressiva en geweldsincidenten. Hij wilde de media gebruiken om als klokkenluider duidelijk te maken dat het ongewenst is dat haar mening over medicijngebruik in strafzaken wordt gebruikt. "Haar medische kennis daarover reikt niet verder dan het niveau van een basisarts. Als ze studente van mij was, had ze een groot probleem", ging Loonen maandag verder.

Selma Eikelenboom maakt met haar echtgenoot Richard naam in de Verenigde Staten. Met hun forensisch laboratorium IFS proberen ze onterecht veroordeelden vrij te krijgen. Ze was daarom maandag niet bij de zitting van het tuchtcollege in Eindhoven. De uitspraak over haar klacht tegen Loonen is op 6 februari. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top