Finance

‘Privaat kapitaal moet meer ruimte krijgen’

Er moeten in de gezondheidszorg meer mogelijkheden komen voor privaat kapitaal. Met name de bepalingen rond rendement en zeggenschap zijn aan herziening toe. Dat stelde PGGM-topman Martin van Rijn bij gelegenheid van het  Skipr 1 jaar-event.

‘Betere condities’

Minister Bos van Financiën pleitte onlangs voor een actievere rol van institutionele beleggers als pensioenfondsen bij investeringen in maatschappelijke sectoren als de gezondheidszorg en infrastructuur.  Van Rijn voelt zich aangesproken door deze oproep, maar is van mening dat beleggers voldoende ruimte moeten krijgen voor een goed rendement. Dit betekent volgens Van Rijn ook dat beleggers zeggenschap houden over hun investeringen.  “We voelen ons zeker aangesproken om in de zorg te investeren”, aldus Van Rijn. “Maar dan zullen er meer mogelijkheden moeten komen voor privaat kapitaal om rendement te halen en te verdienen. De condities rond rendement en zeggenschap zullen moeten worden aangescherpt.”

‘Geen geldautomaat’

Ondanks zijn pleidooi voor ruimere mogelijkheden, toont Van Rijn begrip voor de voorzichtige opstelling van minister Klink van Volksgezondheid. Klink wil alleen onder zeer strikte voorwaarden private beleggers toelaten in de zorg. “Ik snap de achtergronden”, aldus Van Rijn. “Je wilt de korte termijncowboys die alleen voor snel rendement gaan en niks met zorg hebben, buiten houden.”
Dit laat onverlet dat ook beleggers met een maatschappelijke doelstelling in Van Rijns optiek hun primaire taak altijd voorop moeten. Van Rijn:  “Pensioenfondsen zijn niet de nieuwe geldautomaten van de zorg, waar even gepind kan worden als het geld elders krap is. We hebben allereerst de doelstelling om een goed rendement te halen voor de mensen die premies betalen.”

Videofragment

Bekijk het fragment van het interview met Martin van Rijn. Het fragment is ook te zien via Skipr WebTV.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top