ACTUEEL

Willem Vermeend: ‘Schaf zorgtoeslag af’

Om de komende jaren tot een miljardenbesparing in de gezondheidszorg te komen, moet het kabinet onder andere de zorgtoeslag afschaffen en de AWBZ samenvoegen met de Zorgverzekeringswet. Zorginstellingen moeten veel meer ‘Centers of Excellence’ worden, met een rendement van 6 tot 7 procent. Dit zei Willem Vermeend tijdens de bekendmaking van de Skipr 99, donderdag in de Orangerie in Den Bosch.

Bureaucratie

Volgens Vermeend, toezichthouder bij het Erasmus MC en onder meer oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, levert afschaffing van de zorgtoeslag vijf miljard euro op. “De zorgtoeslag fungeert slechts als het rondpompen van geld. Enerzijds laat je mensen premie betalen, anderzijds geef je het geld op een ander moment weer terug. Het is een bureaucratisch gedrocht.” Ook samenvoeging van de AWBZ en de Zorgverzekeringswet zou volgens Vermeend een behoorlijke besparing moeten opleveren.

Acht jarenplan

De maatregelen zouden veel bureaucratische rompslomp wegnemen. Maar ook de doelmatigheid in zorginstellingen kan en moet volgens Vermeend veel beter. “Je zou daar drie tot vier miljard op kunnen besparen, maar het is onmogelijk om dat binnen één kabinetsperiode voor elkaar te krijgen. Je moet er minimaal acht jaar voor uittrekken.” Dat geldt ook voor het omvormen van zorginstellingen naar specialistische centra. “De Nederlandse gezondheidszorg behoort tot de beste van de wereld. Juist daarom moeten we ons concentreren op waar we goed in zijn. We hebben de kennis in huis om topcentra op te zetten. Dat zie ik wel in mijn eigen ziekenhuis. Met die topkwaliteit moet je uiteindelijk geld kunnen verdienen.”

Professioneler bestuur

Vermeend pleit tevens voor meer professioneel en evenwichtig bestuur in de zorg. “bestuurders beogen professioneel te zijn, maar dat zijn ze vaak niet. Ik ben absoluut voor medisch specialisten die een bestuurlijke functie bekleden, maar het moeten niet alleen maar mensen uit de zorg zijn. Het is juist goed om bestuurders van buiten de sector aan te trekken. Mensen die voldoende kennis hebben van financieel-economisch management. En dat geldt ook voor het aantal vrouwen. Ik geloof dat ze vanzelf aan de top komen, maar het mag wat mij betreft wel wat sneller.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Goossens

13 december 2009

Goh, toch een opsteker voor de collega's die nu veel tijd in het besturen van zo'n ziekenhuis steken.En het is misschien vertrouwder voor de ambtenaren als ze vanuit de 'rode' hoek eens horen dat ze nutteloos 'werk' doen en ambtelijke molens beter opgeheven kunnen worden. Dan gaat het misschien eindelijk eens gebeuren.

Van Buuren

14 december 2009

Wellicht is het handig om te kijken waar de zorgtoeslag voor bedoeld was en of dit nu ook nog van kracht is. Alleen roepen we pompen geld rond klopt op macro economisch niveau, echter voor de individuele burger (om met overheidstermen te spreken) kan het wel een verschil maken.Met betrekking tot concentreren op wat goed gaat, daag ik een ieder die de zorg een warm hart toedraagt uit om in de communicatie de nadruk wat meer te leggen op wat goed gaat. Er gebeurt namelijk heel veel wat de media niet haalt. Laat het daarom de huiskamers halen in onderlinge gesprekken.Als zelfstandig financieel economisch professional ben ik momenteel o.a. werkzaam binnen de zorgsector. Mijn ervaringen vanuit andere sectoren zijn zeer welkom hier naar wat ik merk.

Top