ACTUEEL

Zorgverzekeraars zien niks in besparingsvoorstel farmaceuten

Zorgverzekeraars zien helemaal niets in het plan dat farmabedrijven opperden om besparingen door goedkope medicijnen in te zetten om dure middelen, vooral tegen kanker, te betalen. In plaats daarvan moeten de kosten voor kankertherapieën gewoon omlaag.

Dat blijkt uit een rondvraag die het Financieel Dagblad deed nadat eerder deze week de farmaceutische bedrijven hun plan lanceerden.

“De afgelopen jaren hebben we juist miljoenen op medicijnen kunnen besparen en het is niet de bedoeling dat dat geld via de achterdeur weer bij het farmabedrijf terechtkomt”, stelt een woordvoerder van Menzis. De verzekeraar vindt dat de fabrikanten gewoon teveel rekenen voor de medicijnen.

Toevoegen

VGZ onderschrijft dat. “De kosten van de dure geneesmiddelen moeten omlaag en farmabedrijven moeten ook stoppen met het aanraden van medicijnen die volgens artsen niets toevoegen.” Voorbeelden daarvan zijn nieuwe cholesterolmedicijnen en medicijnen tegen suikerziekte.

Bovendien gaat het voordeel van besparingen indirect al naar de dure medicijnen, zegt VGZ. “als we op een onderdeel besparen, komt er ruimte vrij om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe medicijnen.”

Hoger budget

Er gaan geluiden dat de farmaceutische industrie met haar voorstel eigenlijk pleit voor een hoger budget voor geneesmiddelen. De Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen (Nefarma) spreekt dat tegen. De vereniging werkt juist mee aan een programma om farmabedrijven alleen te betalen voor middelen als die bij patiënten werkelijk effectief zijn gebleken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top