ACTUEEL

Sterftecijfers ziekenhuizen in 2010 openbaar

Patiënten kunnen volgend jaar de sterftecijfers van ziekenhuizen inzien. De NVZ Vereniging van ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben vrijdag laten weten de ruwe sterftecijfers in 2010 openbaar te maken.

Vraag om inzicht in steftecijfers

Patiënten en politici vragen al jaren om bekendmaking van de sterftecijfers van ziekenhuizen.

Onterechte conclusies

“Ziekenhuizen houden de cijfers al jaren bij”, aldus een NVZ-woordvoerder. “Maar het openbaar maken van die gegevens is lastig omdat mensen daar onterechte conclusies aan kunnen verbinden. Zo kan het zijn dat er in ziekenhuis A honderd patiënten per jaar overlijden en in ziekenhuis B maar zeventig. Patiënten kunnen dan beslissen niet meer naar ziekenhuis A te gaan. Maar ziekenhuis A neemt misschien wel oudere patiënten op. Of voert gecompliceerde operaties uit.” Ziekenhuizenlopen hiermee het risico dat ze onterecht in een slecht of juist goed daglicht terechtkomen. Ook de Orde van Medisch Specialisten gaat akkoord met de openbaarmaking.

Gecorrigeerde cijfers in 2011

In 2011 publiceren de ziekenhuizen de gecorrigeerde cijfers op basis van de data van 2010. Daarmee is het pas mogelijk voor patiënten om een vergelijking te maken tussen ziekenhuizen op basis van de cijfers.

'Verbetering kwaliteit'

“De kogel is eindelijk door de kerk”', zegt een woordvoerster van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. “Wij dringen er al jaren op aan en juichen het dan ook toe omdat we willen dat er transparantie is. Patiënten kunnen dan een keuze maken op basis van kwaliteit.” De federatie denkt dat het publiceren van de sterftecijfers de kwaliteit van ziekenhuizen verbetert. “Dat zie je elke keer als er gegevens worden gepubliceerd.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top