Finance

Database met 200 duizend ziekenhuistarieven online

De Consumentenbond gaat alle bekende ziekenhuistarieven publiceren in een database ontwikkeld samen met Open State Foundation. Hierin staan meer dan 200 duizend prijzen van ziekenhuisbehandelingen.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen zeggen ernaar te streven om de tarieven voor gecontracteerde zorg voor 2017 uiterlijk 1 januari 2017 vast te stellen. Consumenten die een ziekenhuisrekening controleren waarvan nog geen gegevens in de module beschikbaar zijn, krijgen de gemiddelde prijs in Nederland te zien (indien bekend).

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: "Consumenten kunnen met de database vooraf behandelkosten van verschillende ziekenhuizen vergelijken maar ook achteraf kijken of hun rekening klopt en zo actief meewerken om eventuele foute declaraties boven water te krijgen." Het is in ieders belang dat meer transparantie komt over de zorg, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. "Het gaat hierbij zowel om de kosten als de kwaliteit. Het openbaarmaken van prijzen is daarvoor een eerste belangrijke stap."

Campagne

De campagne #watkostmijnzorg van de Consumentenbond heeft meerdere successen geboekt, volgens de organisatie. Alle grote verzekeraars en enkele ziekenhuizen gaven een deel van hun gecontracteerde tarieven vrij. Ruim 14 duizend consumenten steunden de actie en velen deelden hun behandelkosten.

Open State Foundation, met wie de Consumentenbond de ziekenhuisrekeningenvergelijker heeft ontwikkeld, verwacht deze week uitspraak van de Raad van State over het hoger beroep die zij tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangespannen om inzage te krijgen in alle ziekenhuistarieven. Minister Schippers heeft de NZa inmiddels opdracht gegeven om een plan te maken om alle zorgtarieven stapsgewijs bekend te maken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

21 december 2016

Ik heb de Consumentenbond hoog, maar dit innitiatief levert hooguit flink wat chaos en verwarring. Niet zo slim van de Bond.

Top