Finance

Bedrijfsleven beïnvloedt arts en wetenschap te veel

De farmaceutische industrie moet zich onthouden van beïnvloeding van artsen, patiënten, onderzoekers en het algemene publiek. Dit adviseert de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ), meldt het NRC.

Transparantie

De raad, voorstander van meer duidelijkheid over de belangen in de zorg, heeft haar advies vanmiddag aangeboden aan minister Klink van Volksgezondheid. Het adviesorgaan van de regering vindt meer transparantie noodzakelijk om ‘schimmigheid’ over belangenverstrengeling te vermijden. Als dit niet lukt via zelfregulering, moeten er wettelijke regels komen. Huisartsen en specialisten moeten ook onafhankelijke bij- en nascholing krijgen, vindt de RVZ.

 

Eigenbelang

De farmaceutische industrie heeft invloed op onderzoeksresultaten van artsen en wetenschappers en overschrijdt daar soms grenzen, aldus de raad. Ook oefenen ze middels sponsoring invloed uit op patiëntenverenigingen. Volgens de RVZ hebben fabrikanten te veel oog voor het eigen bedrijfsbelang en te weinig voor de volksgezondheidsbelangen. Lees het hele artikel in NRC.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top