HRM

Zondagsdienst in 41 ggz-instellingen

Zo'n 1500 psychiaters uit 41 ggz-instellingen doen mee aan een zondagsdienst op dinsdag 17 januari. Psychiaters voelen zich niet serieus genomen, omdat ggz-instellingen blijven weigeren om het werkgeversdeel van de vrijgevallen pensioenpremie terug te geven.

Dit meldt de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). Het is de tweede actiedag in de ggz. Psychiaters voelen zich niet serieus genomen, aldus de LAD, omdat ggz-instellingen blijven weigeren om het werkgeversdeel van de vrijgevallen pensioenpremie terug te geven.

Op 1 november voerden psychiaters uit 37 ggz-instellingen actie vanwege de pensioenaftopping. "Toch blijft GGZ Nederland volhouden dat er geen geld is om psychiaters hun pensioengeld terug te geven", aldus de LAD, "De werkgeversorganisatie is daarmee de enige werkgever in de zorg geen goede oplossing biedt voor de pensioenaftopping." De LAD, werknemersorganisatie FBZ en de Federatie Medisch Specialisten vinden de opstelling van ggz-instellingen "onbegrijpelijk" en hebben daarom een tweede actiedag gepland. Hiervoor hebben zich nog meer psychiaters aangemeld dan bij de eerste actiedag.

Onzin

Onderhandelaar José Klerks: "Psychiaters willen niet langer met zich laten sollen. GGZ Nederland beweert dat er geen geld is om het vrijgevallen premiedeel terug te geven, terwijl ze haar leden – ggz-instellingen dus – heeft geadviseerd de vrijgevallen pensioengelden voor 2015 en 2016 te reserveren. Er wordt nu beweerd dat er geen geld zou zijn of dat het ten koste gaat van andere werknemers als psychiaters hun geld terug krijgen, maar dat is echt onzin. Het is geen kwestie van kunnen, maar van willen."

Net als op 1 november is het uitgangspunt op 17 januari opnieuw dat de patiënt zo min mogelijk last heeft van de actie. Psychiaters die meedoen aan de zondagsdienst, behandelen geen patiënten. Uiteraard gaan spoedopnames wel gewoon door. De psychiaters verrichten gedurende de actiedag patiëntvriendelijke werkzaamheden, ludieke activiteiten of doen bijvoorbeeld aan bij- en nascholing.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top