ACTUEEL

'Netwerk-aanpak dementerende oudere levert flinke besparing op'

Wanneer dementerende ouderen én hun mantelzorgers in de gaten worden gehouden door een vast team van hulpverleners, kan dat maandelijks zo’n 2000 euro aan zorgkosten per patiënt schelen. Dat stellen onderzoekers van het Alzheimercentrum van het Radboudumc. De kosten worden bespaard op ambulanceritten en verblijven in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Huisarts Chantal Hensens uit Wijchen paste de aanpak toe op veertien patiënten en wist ruim 6 ton aan zorgkosten te besparen, zo schrijft het AD op basis van het onderzoeksrapport.

In het team van Hensens is een centrale rol voor een in dementie gespecialiseerde verpleegkundige casemanager weggelegd. Samen met de huisarts, specialist ouderengeneeskunde, wijkverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut en welzijnswerker wordt constant bekeken hoe iemand zo lang mogelijk thuis kan wonen.

Vaak is het vooral van belang om de mantelzorgers te ontlasten. Als zij uitvallen is de gang naar het verpleeghuis vaak onvermijdelijk, zegt onderzoeker Minke Nieuwboer van het Radboudumc in de krant.

De onderzoeksgroep is klein, maar de resultaten zijn desondanks interessant, oordelen ook CZ en VGZ . De zorgverzekeraars zeggen extra ondersteuning van DementieNet serieus te overwegen, maar willen eerst meer bewijs zien voor de aanpak en de mogelijke besparingen, aldus het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top