HRM

Orthopeden Hagaziekenhuis nemen ontslag

Orthopeden Hagaziekenhuis nemen ontslag

Zeven van de tien orthopeden van het Hagaziekenhuis in Den Haag hebben ontslag genomen. Ze willen niet werken in de nieuwe 'megakliniek' die in Zoetermeer komt te staan, zo meldt het AD. Die zou te ver van de patiënten af zitten.

Eén van de artsen nam drie maanden geleden al ontslag. Zes anderen deden dat donderdagavond, toen definitief duidelijk werd dat hun tegenvoorstel - twee kleinere klinieken in plaats van één grote- definitief van tafel was. De zes artsen willen samen een eigen orthopedische kliniek oprichten.  

Versnippering

In het nieuwe orthopedisch centrum, dat in 2018 de deuren opent moeten de orthopeden uit het Hagaziekenhuis, uit het Delftse Reinier de Graaf en uit het Lange Land in Zoetermeer gaan samenwerken. De Haagse orthopeden zijn bang voor 'te veel versnippering'. Naast het grote behandelcentrum in Zoetermeer blijven er poliklinieken bestaan in Den Haag, Zoetermeer en Delft.

Half jaar

Het Hagaziekenhuis bevestigt tegenover het AD dat de dokters 'hun aanstelling hebben opgezegd per medio 2017 vanwege een verschil van inzicht over de toekomst, namelijk de komst van het Orthopedisch Centrum Reinier Haga in Zoetermeer'. De directie, medische staf en de medisch specialistische coöperatie laten weten dit 'zeer te betreuren'.

De inspectie voor de gezondheidszorg is op de hoogte van de situatie. De kwaliteit van de zorg zou volgens het ziekenhuis niet in gevaar komen, omdat de specialisten nog een half jaar aanblijven.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Paul Witteman

2 januari 2017

Zeven orthopeden nemen niet zomaar ontslag. Hier moet veel aan vooraf zijn gegaan. Ook is in eerdere berichten gesproken over een focuskliniek. Een nieuw modewoord. Meestal wordt een focuskliniek door Raden van Bestuur aangeboden aan medisch specialisten die hebben aangegeven graag te willen verzelfstandigen. Het zoethoudertje - de focuskliniek- is dan een zelfstandige kliniek met een aandelen verhouding van 51% ziekenhuis en 49% medisch specialist. Met andere woorden, het ziekenhuis blijft bepalen wat er gebeurd in de nieuwe kliniek.
Deze zeven dappere orthopeden komen nu in een totaal andere wereld terecht. Een wereld van tegenwerking en intimidatie door de gevestigde (zorg)orde. Ik weet daar alles van omdat het mijn dagelijks werk is om medisch specialisten te begeleiden op weg naar zelfstandigheid. Deze orthopeden hebben geluk, het kennisniveau is van een dermate kwaliteit dat ze een vuist kunnen maken en hiermee meerwaarde kunnen creëren waardoor in een zelfstandige setting bestaansrecht gaat ontstaan. Dit alles moet vertaald worden naar investeringen en vertrouwen vanuit investeerders maar ook gedragen worden door zorgverzekeraars. Geen contract met een zorgverzekeraar, geen bestaansrecht. De stap van deze mensen is een stap naar een nog onzekere toekomst echter wel een prijzenswaardige stap in de goede richting om meer zeggenschap te krijgen over het te voeren eigen beleid, maar bovenal het borgen en leveren van hoogwaardige kwalitatieve Orthopedische zorg voor hun patiënten.
Ik adviseer deze orthopeden contact op te nemen met de Raad van Bestuur van het specialistisch reumacentrum Reumazorg Zuid West Nederland (RZWN). Een initiatief van zeven reumatologen die ook van de ene op de andere dag ontslag hebben genomen en een eigen centrum zijn begonnen. Dit heeft geresulteerd in een prachtig hoogwaardig specialistisch reumacentrum op inmiddels 8 locaties en met 10 reumatologen. Zij weten als geen ander wat deze orthopeden te wachten staat en kunnen hun collega's wellicht helpen bij de oprichting van een nieuw orthopedisch centrum. Dit initiatief dient m.i. namelijk alle steun te verkrijgen die voorhanden is.

P.L. Witteman
Bestuurder/Algemeen directeur InoCare BV

Top