ACTUEEL

'Medische thuisapparaten moeten keurmerk krijgen'

Medische apparatuur die door patiënten en consumenten thuis wordt gebruikt, moet een keurmerk krijgen. Daarnaast moet er begeleiding komen voor het gebruik van de apparatuur, zodat mensen snappen wat ze met bijvoorbeeld een testuitslag moeten. Daarvoor pleit het Rathenau Instituut maandagavond in het televisieprogramma Radar.

Gebruik en interpretatie

Het Rathenau Instituut probeert maatschappelijke discussies op gang te brengen op het gebied van wetenschap en technologie. Volgens het instituut zijn producten voor medische zelfzorg, zoals bloeddrukmeters en zelftests populair. Maar wie de apparaten of testjes op een onjuiste manier gebruikt of meetgegevens verkeerd interpreteert, loopt kans zich onnodig zorgen te maken of juist iets belangrijks over het hoofd te zien.

Begeleiding

Consumentenorganisaties, patiëntenorganisaties en zorgpersoneel zouden het gebruik van de thuisapparatuur volgens het instituut het beste kunnen begeleiden. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Van der Hart

14 december 2009

Een keurmerk is op zich een goede zaak, echter zonder gedegen voorlichting kan de consument nog steeds apparatuur verkeerd gebruiken. Momenteel is de maakindustrie al druk bezig met het klantvriendelijk maken van veel bloeddrukmeters etc.

Het beste advies aan iedere gebruiker en consument: Lees voor gebruik goed de handleiding. Mocht u na gebruik onduidelijk hebben over de testresultaten, neem dan contact op met uw huisarts.

Top