ACTUEEL

Miljoenenverlies Ede door jeugdzorgcliënten uit westen

Kinderen uit de Randstad, die jeugdzorg krijgen in Ede, bezorgen de gemeente een verlies van bijna 1,5 miljoen. Dat komt omdat veel kinderen eerst onder toezicht worden gesteld van het Rijk. Dan betaalt de gemeente waar het in een instelling zit de kosten.

Dat stelt wethouder Leon Meijer van Ede. Vanwege rijksbezuinigingen is het budget voor jeugdhulp met 2 miljoen gedaald, naar 24 miljoen euro. Op de Veluwe rond Ede zijn veel instellingen waar kinderen en jongeren met opvoed- of gedragsproblemen kunnen worden opgevangen. Een van de grootste is Pluryn.

Compenseren

Bij een ondertoezichtstelling (OTS) krijgt de instelling waar het kind wordt opgevangen de voogdij. Het valt dan onder de gemeente waar de instelling haar locatie heeft. Die constructie lijkt Ede op te breken, aldus Meijer, ‘omdat je als gemeente geen enkele grip hebt op deze stroom van jeugdzorg’. Een aantal wethouders van grote steden uit het westen heeft aangegeven Meijer wel te willen compenseren. Maar het liefst ziet de Edese wethouder een centrale regeling.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Alberts

4 januari 2017

Een centrale regeling voor de kosten van de jeugdzorg, wat een goed idee...

Thom van Woerkom

4 januari 2017

Via een medewerker bij VWS werd ik op het volgende geattendeerd: https://twitter.com/_Buitenhuis/status/816563047502319617

In principe zou er dus compensatie voor de gemeente Ede moeten zijn.

Top