ACTUEEL

Protocol ter preventie van suïcide onder studenten

Suïcide is doodsoorzaak nummer twee onder studenten. Daarom heeft Bureau Studentenartsen deze week een protocol voor het signaleren van suïciderisico online gezet. Dat meldt Folia.nl.

Het protocol moet medestudenten, docenten en anderen die in contact komen met studenten, helpen om suïcidaliteit te herkennen. Daarnaast bevat het tips wat te doen bij een vermoeden van suïcidaliteit.

Het protocol werd opgesteld naar aanleiding van een onderzoek dat in 2015 door de Vrije Universiteit en Bureau Studentenartsen van de UvA werd uitgevoerd. In totaal werden voor dat onderzoek zo'n tienduizend studenten van de UvA en HvA ondervraagd. Eén procent  van de deelnemers aan het onderzoek deed ooit een suïcidepoging. 

Druk

Volgens Bureau Studentenartsen hebben studenten het zwaarder dan werkende leeftijdsgenoten. Dat komt onder andere door een gebrek aan structuur en ritme in het dagelijks leven, prestatiedruk, drank- en drugsgebruik en de verandering van leefomgeving.

Het protocol staat sinds 1 januari online. Bovendien verstuurde Bureau Studentenartsen het naar alle andere hogescholen en universiteiten in Nederland, zodat ook zij ermee aan de slag kunnen, aldus Folia.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top