ACTUEEL

December is ‘hamstermaand’ in apotheken

De Nederlandse apotheken hebben weer een drukke decembermaand achter de rug. Gemiddeld worden erin de laatste maand van het jaar zo’n 20 procent meer medicijnen uitgereikt. Dat komt ondermeer doordat patiënten voor het nieuwe jaar medicijnen hamsteren vanwege pakketwijzigingen of om eigen-risicobetaling in het nieuwe jaar te voorkomen.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). SFK deed onderzoek naar de effecten van hamstergedrag en baseerde zich op cijfers over de jaarovergangen 2014-2015 en 2015-2016.

Eigen risico

Twee factoren hebben invloed op de toenemende eindejaarsvraag. Mensen met een opgebruikt eigen risico krijgen de geneesmiddelen het lopende jaar nog gratis, terwijl in januari de geneesmiddelen voor de volle mep ten laste komt van het eigen risico van het nieuwe jaar. En er zijn middelen die het volgende jaar uit het verzekerde pakket worden gehaald en die patiënten nog graag in voorraad houden. Dat laatste effect speelde in de onderzochte jaren overigens nauwelijks. Er waren geen belangrijke pakketwijzigingen.

Antistolling

De medicijnen die in december het hoogste scoren – afgezet tegen de 11 maanden daarvoor – zijn onder andere orale antistollingmiddelen (de zogenaamde DOAC’s). Uitgifte daarvan ligt in december 50 tot 60 procent hoger. Hetzelfde geldt voor een medicinale shampoo voor gebruik bij psoriasis.

Griepgolf

Een ander effect dat SFK signaleert is hamstergedrag door seizoensinvloeden. In de winter neemt het gebruik van het hoestmiddel codeïne en het luchtwegantibioticum amoxicilline toe vanwege de griepgolf.

Een dreigend tekort aan geneesmiddelen leidde in december 2015 toevallig tot een forse toename van testosteronremmer Avodart.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top