ACTUEEL

Knarrenhof-concept: ouderen zorgen voor elkaar

Een aantal ouderen in Zwolle hebben groen licht gekregen. In april start de bouw van ‘Knarrenhof’: 48 woningen waarin senioren bij elkaar wonen om voor elkaar te blijven zorgen.

Zelf noemen ze het een soort Begijnhof 2.0, schrijft dagblad Trouw. Er komen huizen voor huur en koop. Aan een afgesloten hofje, geschikt voor zelfstandig wonen én zo nodig het bieden van zorg, met een gezamenlijke tuin en een hobbyruimte.

Mantelzorg

Het lijkt een nieuwe trend: 50-plussers zoeken leeftijdsgenoten als buren, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen en op die manier zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Ze kiezen voor elkaar, want mantelzorg is niet voor iedereen vanzelfsprekend of heel praktisch. Familie woont soms ver weg.

Populatie

Toch zijn er nog niet veel woningprojecten waar alleen maar ouderen gaan wonen. De meeste buurten, complexen of hofjes die volgens deze filosofie zijn opgezet, zijn bedoeld voor een gemengde populatie.

Ontwikkeling

Bij de Knarrenhof in Zwolle hebben zich tot nu toe ongeveer 3000 geïnteresseerden gemeld, verspreid over heel Nederland. In 8 andere plaatsen is er overleg over locaties voor het Knarrenhof-concept. Maar de voorbereiding en ontwikkeling van woningen met deze opzet kost veel tijd. Wel zien ze bij Knarrenhof dat gemeenten en woningcorporaties steeds welwillender zijn in het toepassen van regels.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Gerda Schapers

6 januari 2017

In Australië werkt dit al jaren. De schoonmoeder van mijn vriendin (90) woont al jaren in zo'n bejaardengemeenschap. Met artsenpraktijk, zwembaden en andere faciliteiten. Het is een soort "vakantiedorpje"als je er doorrijdt, met zeer tevreden bewoners.

Maaike Horsten

11 januari 2017

Klinkt als een prachtig initiatief. Het zou mooi zijn wanneer dit voor een deel van de populatie in ieder geval voorziet in een mooie, goed verzorgde oudedag, met nog volop genieten van het leven.

Top