ACTUEEL

9-jarig jongetje print zijn eigen handprothese

De 9-jarige Guido Sibering uit Emmen regelde zijn eigen handprothese. Die kwam uit de 3D-printer, voor 52 euro.

Guido werkte samen met het UMCG, waar hij in het ‘handenteam’ zit. Artsen en een werktuigbouwkundige werkten in hun eigen tijd aan de kunsthand, waardoor alleen voor het materiaal betaald hoefde te worden, zo meldt het AD.

Bouwtekeningen

Guido werd geboren zonder linkerhand. Voorbij zijn pols zijn een paar stompjes die niet zijn uitgegroeid tot vingers. Hij ging afgelopen jaar een prothese gebruiken. Hij hoefde geen dure kosmetische prothese of high-tech-oplossing, maar ging zelf op zoek naar een handvervanger. Op internet vond hij bouwtekeningen voor eenvoudige prothesen.

Model

Het ontwerp dat Guido online had gevonden, werd door werktuigbouwkundige Stefan Veldman omgezet in een passend model voor de jongen. Uiteindelijk duurde het printen van zijn kunsthand maar liefst 25 uur. Het materiaal kostte echter maar 52 euro, terwijl een reguliere prothese al snel 15.000 euro kan kosten. Het UMCG is dan ook heel blij met de positieve ervaringen van het jongetje.

Ballen

De hand heeft te weinig kracht om in een klimrek te hangen. Maar Guido kan er wel ballen mee vastpakken. De kunsthand werd overigens uitgevoerd in de kleuren van Bayern-München, de favoriete voetbalclub van Guido.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top