ACTUEEL

Isala en Isala Diaconessenhuis zijn gefuseerd

Isala en Isala Diaconessenhuis zijn gefuseerd

Isala en Isala Diaconessenhuis zijn juridisch gefuseerd per 1 januari. Ze gaan samen verder als één ziekenhuisorganisatie met locaties in Zwolle, Meppel, Kampen, Steenwijk en Heerde.

In januari 2015 zijn de beide ziekenhuizen bestuurlijk gefuseerd, als opmaat naar de juridische fusie. Sindsdien is het nodige gebeurd, volgens de ziekenhuizen. Zo zijn de medische vakgroepen gefuseerd, zijn de stafdiensten geïntegreerd en is er een zorgverplaatsingsplan opgesteld. Ook is er gewerkt aan het samenvoegen van diverse applicaties, zodat gestart kan worden met de voorbereidingen voor de invoering van een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (november 2018).

Daarnaast is een transitiedirecteur voor Isala Diaconessenhuis aangesteld om de verdere integratie van de werkorganisaties in Meppel en Zwolle af te ronden. Ook moet de directeur het internationale kwaliteitskeurmerk JCI realiseren, het nieuwe profiel van Isala Diaconessenhuis uitwerken/invoeren en de nieuwbouw voor het ziekenhuis in Meppel te realiseren in de loop van 2020.

Strategie

De juridische fusie gaat op termijn leiden tot de volledige integratie van bedrijfsactiviteiten. Volgens Isala past de fusie in haar strategie om in de regio het beste aanbod van basis- en topzorg te leveren, met als uitgangspunt 'zorg dichtbij als het kan en verder weg als het moet'. De komende jaren verhuizen daarom behandelingen van Zwolle naar Meppel en vice versa.

Rob Dillmann, voorzitter raad van bestuur: "De specialismen van Isala en Isala Diaconessenhuis gaan integreren en bundelen het beste uit twee werelden. Samen maken we het mogelijk om op de patiënt afgestemde zorg aan te bieden op de juiste plek." Beide locaties bieden een volwaardig zorgaanbod. Zowel Meppel als Zwolle biedt 24/7 acute zorg. In Meppel vindt laagcomplexe, planbare zorg plaats. De complexe zorg vindt plaats in Zwolle.

Het Isala Diaconessenhuis was tot 1 juli 2015 bekend onder de naam Diaconessenhuis Meppel. Het was onderdeel van de zorgcombinatie Noorderboog, die op 1 januari 2015 bestuurlijk fuseerde met Isala. Noorderboog bestond uit een ziekenhuis en verpleging, verzorging en thuiszorg. Het ziekenhuis is vanwege de fusie met Isala van het vvt-gedeelte losgemaakt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Oscar Lopes Cardozo

12 januari 2017

Is er nou marktwerking in de zorg of niet? Hier ontstaat een grote monopolist. Isala heeft net een niet al te sober nieuw gebouw en er moet in Meppel ook nieuw gebouwd worden. Dat kan alleen maar gefinancierd worden als de zorgkosten omhoog gaan. De verzekeraars zijn alvast gewaarschuwd. Er is geen alternatief voor verzekerden uit deze regio en dus draaien ze op voor de hele inefficiënte organisatie. Wat er aan schaalvoordeel te behalen valt gaat verloren in de oeverloze bureaucratie. Is dit beter voor de patiënt? Natuurlijk hebben de ACM en de NZA weer zitten slapen.

Top