ACTUEEL

'Psychiaters herkennen zwakbegaafdheid slecht'

Psychiaters hebben vaak niet door dat patiënten een laag IQ hebben. Deze patiënten krijgen daardoor niet de meest passende behandeling. Dat zegt psychiater Jannelien Wieland, die onderzoek deed naar de intake en behandeling door psychiaters in het NOS Radio 1 Journaal.

Wieland wijst erop dat zwakbegaafdheid – een IQ van tussen de 70 en 85 – vaak voorkomt. Het gaat om ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking. Wieland screende samen met twee artsen in opleiding ruim 250 volwassenen die zich bij een ggz-instelling meldden. Ook ondervroeg ze 26 behandelaren.

Mensen met een laag IQ hebben een hoog risico  om psychische klachten en psychiatrische stoornissen te ontwikkelen, stelt Wieland. Gesprekken met de psychiater zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling hiervan. In deze gesprekken moet de behandelaar rekening houden met het begripsniveau van de patiënt. Daarom is het van belang dat behandelaren zwakbegaafdheid herkennen. Psychiaters kunnen dit doen door goed te luisteren, zegt Wieland, maar ook door naar het schoolverleden te vragen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ronald Visser

15 januari 2017

Psychiatrie is een (medisch) specialisme dat gaat over psychpathologie. Ziekten dus (disease).
Zwakbegaafdheid en (andere) meer of minder pervasieve ontwikkelings- en persoonlijkheidsstoornissen (disorder) vormen meer het terrein van de GZ- en de Klinisch Psycholoog.
Ook daarom verdient een multidisciplinair ingerichte intakeprocedure de voorkeur.

Top