ACTUEEL

Kwart huisartsen actief in preventief onderzoek

Ongeveer een kwart van de huisartsen zegt patiënten actief op te roepen voor preventieve metingen voor hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekte. En bijna alle huisartsen doen dit soort metingen als mensen met een groot risico, door erfelijke aanleg, overgewicht en roken, op het spreekuur komen. Dit blijkt uit schriftelijk onderzoek van NIVEL onder 330 huisartsen.

Preventieconsult

Nivel verwacht  dat het  ‘preventieconsult’ in de nabije toekomst haar  intrede doet, omdat veel huisartsen hier voor open staan.  Huisartsen staan vooral positief tegenover preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en chronische nierziekten, blijkt uit het onderzoek. Huisartsen doen vooral preventieve metingen naar aanleiding van leeftijd en risicofactoren zoals erfelijke aanleg, overgewicht en roken.

Lichaams-APK

Bovendien is preventie in. Mensen willen ziekten niet alleen genezen, maar liever voorkomen of uitstellen. Commerciële bedrijven adverteren met Total Body Scans of een Lichaams-APK en ook de overheid heeft preventie door maatregelen voor leefstijl, voeding en beweging hoog op de agenda staan. Omdat de drempel naar de huisarts laag is, kan deze een belangrijke rol spelen in preventie.

Samenwerking

De huisartsenorganisaties NHG en LHV werken samen met de Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds, en Nierstichting Nederland. Deze drie organisaties hebben een cardiometabole module laten ontwikkelen om mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en chronische nierziekten op te sporen. Deze module is een belangrijk onderdeel van het preventieconsult dat wordt ingevoerd in de huisartsenpraktijk.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top