HRM

UMCG zet technisch geneeskundigen in bij zorg voor patiënten

Het UMCG zet vanaf deze maand technisch geneeskundigen in op de afdelingen kinderintensive care en chirurgie. Het gaat om zogenoemde 'fellowships' in samenwerking met de Universiteit Twente, waarbij twee technisch geneeskundigen in het ziekenhuis verder worden opgeleid in de patiëntenzorg.

Op de afdeling kinderintensive care van het Beatrix Kinderziekenhuis wordt de technisch geneeskundige opgeleid tot een academisch geschoolde 'respiratory therapist'. Deze wordt verantwoordelijk voor de beademing van ernstig zieke kinderen en het introduceren van nieuwe technieken om een meer op de individuele patiënt afgestemde beademing mogelijk te maken.

Martin Kneyber, medisch hoofd van de kinder IC: "Beademing van ernstig zieke kinderen lijkt iets gewoons omdat het de dagelijkse praktijk op een IC is. Maar we weten dat als we het niet goed doen en daarmee de longfunctie van kinderen nadelig beïnvloeden, het gevolgen heeft voor kwaliteit van leven en functioneren op volwassen leeftijd. Daarom is een toegewijde zorgprofessional in de vorm van een technisch geneeskundige noodzakelijk bij de beademing van kinderen op de intensive care."

Oprukkende technologie

In 2003 is de Universiteit Twente gestart met de opleiding Technische Geneeskunde. Aanleiding was de constatering dat de oprukkende technologie in de gezondheidszorg vraagt om professionals die diepgaande kennis van technologie en geneeskunde weten in te zetten voor de verbetering van de zorg voor patiënten. Om de kwaliteit van technisch geneeskundigen in de klinische praktijk te waarborgen, is het volgens het UMCG "noodzakelijk" om technisch geneeskundigen na hun studie op te leiden tot zorgprofessional als onderdeel van het behandelteam in een specifiek klinisch domein.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top