ACTUEEL

Omstreden maagband voor kinderen in opkomst

Extreem dikke kinderen kunnen momenteel alleen in het Maastricht UMC een maagband krijgen. Het toepassen van deze behandeling bij kinderen is onder artsen omstreden. Dagblad De Gelderlander schrijft dat hier langzaamaan verandering in komt.

Kinderartsen zien steeds vaker extreem dikke kinderen, bij wie geen enkele behandeling aanslaat. Volgens kinderchirurg Ernst van Heurn, die studie in Maastricht opzette is de maagband voor deze kinderen de oplossing.

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond zag hij dat de groep kinderen met een maagband opbloeien. "Ze verloren ongeveer de helft van hun overgewicht. Daarmee hebben ze niet meteen een normaal postuur, maar we merken dat ze zelfverzekerder zijn, meer bewegen en meer sociaal contact zoeken", zegt Van Heurn in de Gelderlander.

Symptoombestrijding

Binnen de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, de beroepsgroep voor kinderartsen, woedt een discussie of de ingreep ethisch verantwoord is. Uiteindelijk is een maagband symptoombestrijding en lost dit het onderliggende probleem niet op, zegt Erica van den Akker, kinderarts in het Erasmus MC en voorzitter van de landelijke stuurgroep obesitas bij kinderen. Zij pleit voor een behandeling waarbij artsen, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten een kind helpen gezonder te leven.

In Nederland leven zo'n 600 extreem dikke kinderen. Twintig kinderen van 14, 15 en 16 jaar hebben in de afgelopen vier jaar een maagband in het Maastricht UMC gekregen. Komend jaar worden nog eens zeven kinderen geopereerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top