Finance

Schippers: aanzetten tot onnodig gebruik opticien en gehoorzorg 'ongewenst'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid noemt het "ongewenst" als gehoorwinkels en opticiens de gegevens van verzekerden gebruiken om hen aan te sporen om van hun diensten gebruik te maken, terwijl dat niet nodig is. Ze acht het echter niet haar taak ertegen op te treden, zo schrijft zij in een reactie op Kamervragen.

Opticiens en hoorwinkels kunnen gegevens van verzekerden opvragen via het landelijk communicatiepunt VECOZO. "Vindt u het gewenst dat zorgaanbieders [..] kunnen checken of de verzekering van de patiënt bijvoorbeeld nog ruimte biedt om een meer uitgebreide behandeling te doen, om zo het verzekerd budget 'vol te maken'?", vroegen PvdA’ers Lea Bouwmeester en Astrid Oosenbrug in december aan de minister.

De minister schrijft dat zorgaanbieders zich moeten laten leiden door de zorgbehoefte van de patiënt. "Het aanzetten tot onnodig gebruik van (onnodig dure) zorg is ongewenst. Dit leidt tot hogere zorguitgaven en tot een stijging van de premie voor de basisverzekering of een aanvullende verzekering."

Schippers acht het echter niet haar taak om ertegen op te treden. Dat laat zij aan de zorgverzekeraars. "Zorgverzekeraars kunnen in hun contracten aandacht besteden aan de wijze waarop zij omgaan met zorgaanbieders die aansporen tot het gebruik van onnodige of onnodig dure zorg. Het is de taak van de zorgverzekeraar, zorgverlener en patiënt om onnodig zorggebruik tegen te gaan", aldus de bewindsvrouw.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top