ACTUEEL

Bussemaker belooft nieuwkomers verrassingscontroles

Staatssecretaris Jet Bussemaker wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nieuwe zorginstellingen het eerste half jaar onaangekondigd gaat controleren. Dat zegt de staatssecretaris woensdag in het tv-programma EénVandaag, naar aanleiding van de sluiting van verslaafdenzorg Winnersway in Leiden.

Eerlijke situaties

"Ik wil dat we minder in een papieren structuur met elkaar werken en vooral heel goed moeten constateren wat er nou feitelijk op de werkvloer gebeurt. Dat betekent meer bezoek van de Inspectie van de Gezondheidzorg, vooral ook niet aangekondigd. Dat betekent dat men er niet op voorbereid is en dan zie je de meest eerlijke situaties; situaties zoals ze echt zijn."

Signaal voor andere instellingen

Op advies van de IGZ besloot Bussemaker medio november tot sluiting van Winnersway. Deze week werd de vergunning officieel ingetrokken. Het is voor het eerst in tien jaar dat een zorgsinstelling wordt gesloten. Verslaafden werden bij Winnersway verplicht aan het werk gesteld, moesten cold turkey afkicken en kregen geen professionele begeleiding. Bussemaker: "Het sluiten van Winnersway is nu gedaan met oog op de slechte zorg. Maar het is wat mij betreft ook een signaal aan andere zorginstellingen. Dit is niet toelaatbaar in Nederland."

Sektarische kerk OCN

Verslaafdenopvang Winnersway is gelieerd aan de sektarische kerk Outreach Center Nederland (OCN). Bestuurders van die kerk zaten ook in de leiding van Winnersway. Een deel van het AWBZ-geld, meer dan een ton, zou niet bij de verslaafden, maar bij de kerk en leider Gert-Jan Agtereek terecht zijn gekomen. Voormalig directeur Jan Piet in EénVandaag: "Het geld is naar OCN gegaan en niet in de verslaafdenzorg zelf gestopt. En dat is toch een vereiste. Je hebt twee mogelijkheden. Of het geld is goed besteed en dan ben je blij dat je dat kan vertellen. Of het is niet goed besteed en dan krijg je mistige antwoorden zoals ik ze nu krijg." Bussemaker noemt de conclusie 'stuitend'. "Ik vind het echt heel erg vreselijk als dat gebeurd zou zijn. We willen dat AWBZ-middelen terechtkomen bij de mensen waar ze voor bedoeld zijn."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top