ACTUEEL

Amsta opent afdeling voor roze ouderen

Zorgorganisatie Amsta heeft in samenwerking met thuiszorgorganisatie Gay Care op de locatie Dr. Sarphatihuis een speciale afdeling voor roze ouderen geopend. Daarmee heeft het homovriendelijke zorgaanbod nu voor het eerst een specifieke intramurale voorziening.

“Gay Care verzorgt al lhbt-ouderen thuis, en we merkten dat er animo is voor intramurale zorg voor deze doelgroep”, licht directeur Wilbert Wienema van Gay Care het initiatief toe. “We weten ook dankzij onderzoek dat veel ouderen weer terug in de kast gaan, als ze naar het verpleeghuis moeten.”

Ondanks initiatieven in de goede richting is de zorg nog altijd “erg hetero-normatief”, stelt Wienema. “Als de verzorgende bijvoorbeeld een foto van twee vrouwen aan de muur ziet hangen, dan vraagt ze automatisch of dat een zus is”, zegt Wienema tegen het Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV).  

Zorgvraag

Volgens Wienema hebben roze ouderen daarnaast specifieke zorgvragen. “Eenzaamheid kan een probleem zijn, omdat veel roze ouderen tijdens hun strijd om uit te kast te komen familie en vrienden zijn kwijtgeraakt, en kinderen hebben ze vaak ook niet. Daarnaast kunnen ze hiv hebben, en is bij deze ouderen het alcoholgebruik vaak hoger. Dus de kans op korsakov is ook aanwezig.”

Wienema vermoedt daarnaast dat lhbt-ouderen “iets individualistischer” zijn. “Dat ze bijvoorbeeld niet echt de behoefte zullen hebben om twaalf uur per dag met elkaar aan tafel te gaan zitten. Ze gaan iets meer hun eigen gang.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top