ACTUEEL

Sterk verhoogd risico op HIV in ggz

Cliënten in de ggz hebben 15 keer zoveel kans om besmet te raken met het HIV-virus, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Maar de groep laat zich niet vaker testen. Psychiaters zouden hun cliënten een jaarlijkse test moeten aanraden.

Mensen met een zware depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie of een andere psychische aandoening stellen zich vaker bloot aan onveilig gedrag dan kan leiden tot een HIV-infectie. Dan gaat het bijvoorbeeld om onveilige seks of het injecteren van drugs.

Medicatie

Voor hun studie bekeken onderzoekers van de UC San Francisco de medische gegevens 56.895 inwoners uit Californië. Deze mensen gebruikten één of meerdere soorten medicatie voor de behandeling van een psychische ziekte. Daarvan heeft 6,7 procent ooit een HIV-test gedaan, schrijft Nu.nl. Dat is ietsje meer dan de 5,5 procent van de hele Californische bevolking.

Risico

Jonge mensen (onder de 27) laten zich opvallend vaker testen dan oudere, en vrouwen ook meer dan mannen. Uit eerder onderzoek bleek dat mensen die lijden aan een psychische aandoening gemiddeld 25 jaar eerder overlijden dan een gezond persoon. Dat komt vooral door hart- en vaatziekten. Veel medicatie heeft het risico op overgewicht, diabetes of hoge bloeddruk. Daarnaast spelen HIV en andere infectieziektes een rol.

De onderzoekers pleiten ervoor dat behandelaars hun cliënten wijzen op de HIV-testen, zodat de besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium kan worden ontdekt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

joop

29 januari 2017

tja onder de clienten kunnen verslaafde zitten homo s die veel afwisselende contakten hebben gehad test die maar .

Top