ACTUEEL

Hartstichting ondersteunt jonge onderzoekers

De Hartstichting heeft 13 jonge onderzoekers gesteund met een beurs in het kader van het Dekkerprogramma. Het is de 30e keer dat de Dekkerbeurzen werden uitgereikt.

Dit schrijft de Hartstichting op haar website. Met de beurs krijgen jonge talenten de kans om zich verder te ontwikkelen als onderzoeker op het gebied van hart- en vaatziekten. De Dekkerbeurzen zijn vernoemd naar de oud medisch-directeur van de Hartstichting. In 30 jaar is er 55 miljoen euro gestoken in het programma en zijn er meer dan 200 beurzen uitgereikt.

Programma

Het programma heeft onder andere geleid tot betere behandeling voor kinderen met erfelijk verhoogd cholesterol. Gebruik van statines dringt slagaderverkalking bij hen terug, zonder dat er schadelijke bijwerkingen optreden. Ook is er in het verleden  veel onderzoek gedaan naar erfelijke hartritmestoornissen en de triggers die een gevaarlijke ritmestoornis opwekken, zoals sporten, heftige emoties of harde geluiden. Op het gebied van hartfalen is er kennis over de relatie met verhoogd gehalte aan bepaalde eiwitten in het bloed. Als signaal, zodat artsen eerder tot behandeling van hartfalen kunnen overgaan. En er is veel onderzoek gedaan naar hersenbloedingen die ontstaan door openbarsten van een aneurysma.

Beurzen

De Dekkerbeurzen 2017 gingen naar drie onderzoekers op het gebied van aneurysma’s en hersenbloedingen, naar drie onderzoeksters die zich bezighouden met slagaderverkalking, naar Monika Gladka-de Vries die onderzoek doet naar herstel van het hart door hartspierstimulatie. Twee jonge onderzoekers houden zich bezig met hartritmestoornissen. Jannick Dorresteijn werkt aan een interactieve app die voorspelt of een medicijn effectief is voor een bepaalde patiënt. Nicole Dekker doet onderzoek naar nierfalen na een hartoperatie en Mirjam kool naar afweercellen. En Niek Prakken gaat MRI-scans inzetten om in te schatten welke mensen met overgewicht, hoge bloeddruk of diabetes een hoog risico lopen op een ernstige hartziekte.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top