ACTUEEL

Patiënt wil merken dat er iets met inbreng wordt gedaan

Patiënten delen graag hun ervaringen en denken graag mee over de zorg in de eerste lijn. Zij blijven echter alleen gemotiveerd als zij merken dat er iets met hun inbreng is gebeurd. Dat blijkt uit een onderzoek van instituut NIVEL naar patiënten-participatie in de eerste lijn.

Patiënten betrekken bij de eerste lijn leidt tot zorg die beter toegesneden is op de wensen van patiënten, constateert het NIVEL. Succesvolle patiënten-participatie komt echter niet vanzelf tot stand. Naast de motivatie van patiënten is de organisatiekracht van eerstelijnsorganisaties een  belangrijke voorwaarde voor succesvolle patiënten-participatie.

Haalbaarheid

Zorgverleners moeten daadwerkelijk iets doen met de uitkomsten van patiëntraadplegingen, zoals het uitvoeren van haalbare praktische suggesties, of het verbeteren van hun beleid aan de hand van inbreng van een cliëntenraad. Het kan voorkomen dat aan de wensen van patiënten geen gehoor gegeven kan worden, bijvoorbeeld als ze financieel niet haalbaar zijn. Ook dat vraagt om terugkoppeling, waarbij uitleg gegeven wordt waarom een suggestie niet haalbaar is, aldus het onderzoeksinstituut NIVEL.

Voor de NIVEL- kennissynthese 'Patiëntenparticipatie in de eerste lijn' voerden onderzoekers van het NIVEL  in samenwerking met medewerkers van Zorgbelang Brabant gesprekken met diverse eerstelijnsorganisaties. Daarnaast voerden zij een (internationaal) literatuuronderzoek uit en is er een vragenlijstonderzoek onder bijna 300 zorggebruikers uitgevoerd.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

23 januari 2017

Ziek worden is heel vervelend, maar als je dan in een systeem vervalt waarbij professionals dan gaan uitmaken wat goed is voor jou dan voel je je helemaal machteloos. Ik zou willen dat we minder afhankelijk worden van (opgelegde) keuzes van hulpverleners. Dat we ons superbewust worden van ons eigen lijf en geest en hoe we gezondheid kunnen beïnvloeden. Er zijn via internet ongekende mogelijkheden om in het enorme scala van reguliere en complementaire mogelijkheden te kiezen welke hulpverlener of methode/therapie het meest bij ons past. Het onderwijs kan er een belangrijke rol bij gaan spelen.

Top