ACTUEEL

Aangifte tegen beheerders Drentse zorghoeve

Zestien ouders van gehandicapte bewoners van de Zorghoeve Diogenes in De Groeve (Drenthe) doen tegen de beheerders aangifte van intimidatie, bedreiging en financiële malversaties. Dat heeft Sven Romkes van Zorgbelang Drenthe woensdag bekendgemaakt.

Onmiddelijk vertrek beheerders geëist

Dinsdag zijn de ouders bij Zorgbelang bijeengekomen, samen met een inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De ouders eisen het onmiddellijke vertrek van het beheerdersechtpaar van Zorghoeve Diogenes.

Aanklachten

In maart trokken enkele ouders bij Zorgbelang Drenthe aan de bel. Ze klaagden erover dat hun zoon of dochter, broer of zus lichamelijk werd gekwetst en psychisch mishandeld. Zonder overleg zouden de bewoners zware medicijnen krijgen. De leiding ontkende de aanklachten.

Vernietigend inspectierapport

De inspectie bracht in september een bezoek aan de instelling en stelde een vernietigend rapport op over de woonboerderij voor verstandelijk gehandicapten in De Groeve. In het rapport werd de beheerders onder meer opgedragen onmiddellijk te stoppen met het opleggen van grove sancties als het onder de koude douche zetten en opsluitingen. Ook moest de Zorghoeve een ervaren gedragsdeskundige inhuren.

Onverwacht inspectiebezoek

Omdat de klachten bleven aanhouden, bracht de inspectie dinsdagochtend en -avond opnieuw een onverwacht bezoek. “De bewoners werden nog steeds geïntimideerd en informatie werd achtergehouden”, aldus Romkes.

Fraude met pgb en Wajong-uitkering

Ook rezen vermoedens dat de beheerders jarenlang delen van persoonsgebonden budgetten en Wajong-uitkeringen in hun eigen zak hebben gestoken. De fraude zou volgens Zorgbelang opgelopen zijn tot meer dan een half miljoen euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top