ACTUEEL

Oud-kinderrechter pleit voor verplichte anticonceptie

De rechter moet tijdelijk verplichte anticonceptie kunnen opleggen aan mensen die duidelijk niet voor een kind zouden kunnen zorgen. Dat schrijft althans oud-kinderrechter Cees de Groot in een wetsvoorstel.

De Groot vertelde afgelopen weekend in Nieuwsuur hoe hij tijdens zijn werk als kinderrechter zag hoe mensen die totaal niet in staat waren om een kind veilig op te voeden, toch willens en wetens een kind kregen.  Dit leidde vaak tot gevaarlijke situaties voor het kind, ontzetting uit de ouderlijke macht en plaatsing van het kind in een pleeggezin of instelling, aldus De Groot.

Volgens oud-kinderrechter kan het recht op vrije voortplanting wel degelijk worden ingeperkt en gebeurt dat ook al.  Zo is het voor broers en zussen verboden om met elkaar kinderen te krijgen en verbiedt de wet meisjes onder de zestien jaar om te trouwen. Gynaecologen laten ook niet iedereen vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. IVF kan worden afgewezen, onder andere bij een chronische psychiatrische aandoening of pedagogische onmacht, verslaving of verstandelijke beperking voor zover gepaard gaande met pedagogische onmacht.

De Groot is niet de eerste die hiervoor pleit. Vorig jaar pleitte de Rotterdamse wethouder De Jonge ook voor verplichte anticonceptie bij een specifieke groep vrouwen.

Het concept wetsvoorstel is inmiddels aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn. Die laat in een reactie weten dat verplichte anticonceptie voor dit kabinet een brug te ver is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top