ACTUEEL

TNO en LUMC maken samen werk van preventie

TNO en het LUMC gaan meer samenwerken rond het onderwerp ‘Leefstijl als medicijn’. Zij doen dit omdat er steeds meer bewijs is dat een aantal ziektes, zoals diabetes type2 of obesitas en de bijhorende gezondheidseffecten, met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen en zelfs genezen.

“Leefstijlziekten kosten de maatschappij veel geld. Voor een persoon met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro aan kosten gemaakt”, licht aldus Hanneke Molema van Work Health Technology bij TNO, de samenwerking toe. “Ruwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk, blijkt uit een berekening van TNO.”

Tijdige en ingrijpende leefstijlverandering levert dan ook grote voordelen op voor mens en maatschappij. “Wij weten steeds beter dat voeding, lichamelijke en geestelijke activiteit, slaap en stress een grote rol spelen in vrijwel alle ziekten waarmee wij worstelen”, zegt Hanno Pijl van het LUMC. In zijn spreekkamer ziet hij de gevolgen van een slechte leefstijl en hij zet zich in voor meer bekendheid hierover. “Daar móeten we dus iets aan doen.” Pancras Hogendoorn, lid raad van bestuur van het LUMC, is al even stellig: “Innovatie op het gebied van leefstijl móet prioriteit zijn."

De afspraken tussen LUMC en TNO zijn vast gelegd in een Memorandum of Understanding (MoU). De samenwerking zal verder vorm krijgen in onderzoekprogramma’s en projecten. Andere partijen die de opmars van leefstijlziekten een halt toe willen roepen, worden bij de samenwerking betrokken. Te denken valt aan ziekenhuizen, belangenverenigingen, farmaceuten en bijvoorbeeld werkgeversorganisaties.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Veronica van Nederveen

24 januari 2017

Het zou toch leuk zijn geweest als burgers (en patiënten) apart genoemd zouden worden. Die en alleen die ondervinden het ongemak. De rest van de belangenverenigingen verdient er aan.
Dus toch nog steeds een aanbod gestuurd idee.
Veronica van Nederveen
www.patientenstem.nu

Top