HRM

Eén op vijf fysio’s bezwijkt onder stress

Eén op de drie fysiotherapeuten heeft een hoog tot verhoogd stressniveau. Met name de administratieve lastendruk blijkt een grote bron van stress te zijn voor deze beroepsgroep. Dit komt naar voren uit een inventarisatie van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir onder 715 fysiotherapeuten.

62 Procent van de fysiotherapeuten hekelt de administratieve taken. Zo’n twintig procent krijgt als gevolg van stress daadwerkelijk te maken met arbeidsongteschiktheid. Bijna de helft van de fysiotherapeuten die al eens eerder is uitgevallen door stress gerelateerde klachten ervaart een hoog tot verhoogd stressniveau.

De meerderheid bespreekt stress gerelateerde klachten met zijn of haar partner, maar 16 procent van de respondenten geeft aan gewoon harder door te werken. Meer dan één op de drie fysiotherapeuten tussen de 35 en 44 jaar geeft aan last te hebben van fysieke spanningsklachten. De helft uit deze leeftijdsgroep sport met grote regelmaat en meer dan driekwart geeft aan gezond te eten en goed te slapen.

Piekeren

Toch kampt 62 procent van de 35-44 jarigen met een onrustig gevoel en pieker, wat zorgt voor een continue vermoeidheid. “Als je daar de administratieve druk die deze beroepsgroep ervaart bij optelt, dan is het wachten totdat het misgaat”, zegt Movir-directeur Louis van Drunen. “In onze portefeuille zien we dan ook veel uitval bij fysiotherapeuten die ouder zijn dan 55 jaar.”

Vaak vinden fysiotherapeuten het lastig om hun grenzen aan te geven. Zo is de helft toch op hun vrije dag aan het werk en neemt bijna 60 procent onvoldoende tijd voor zichzelf. Niettemin halen negen van de tien voldoening uit het werk. Ook heeft de meerderheid het gevoel de persoonlijke kwaliteiten goed te kunnen inzetten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top