ACTUEEL

Jim van Os: 'Ggz wordt beperkt tot symptoombestrijding'

In de ggz wordt te veel aan symptoombestrijding gedaan. Dit stelt Jim van Os, hoogleraar psychiatrie aan Maastricht UMC.

Er is te weinig oog voor het publieke karakter van psychische problematiek in Nederland, volgens de hoogleraar, een problematiek die een kwart van de bevolking treft. De ggz is een soort administratieve mal geworden, waarbinnen de hulpverlener wordt gedwongen te werken, stelt Van Os. De psychiater hekelt het gebruik van afvinklijstjes en de toenemende invloed van zorgverzekeraars. "De zorgverzekeraar bepaalt steeds meer wat de diagnose is, wat de behandeling moet zijn en ook wat beter worden is."

Van Os deed zijn uitspraken in Carré in Amsterdam, waar het debat 'Politieke keuzes in de zorg' plaatsvond zaterdag. De administratieve lasten die de afvinklijsten met zich meebrengen, kosten volgens hem 30 miljoen euro. In de video hieronder doet hij een voorstel voor beter gebruik van dat geld:

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gijs van Loef

28 januari 2017

Politiek, luister goed naar de boodschap van Jim van Os. Een boodschap die m.i. perfect samengaat met de boodschap van Illya Soffer.

Top