ACTUEEL

IGZ tast in duister over probiotica-doden

In het onderzoek naar de werking van probiotica bij een acute vleesklierontsteking zijn fouten gemaakt. Deze fouten verklaren echter niet het hoge sterftecijfer onder de probiotica-gebruikers. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In het onderzoek zijn fouten gemaakt in de opzet, de toetsing en uitvoering, aldus de NOS. 

Onduidelijkheid bij patiënten

Tijdens de drie jaar dat het onderzoekdat liep,van 2004 tot mei 2007, zijn in de groep van 152 patiënten die probiotica kregen 24 mensen overleden (16 procent). In de controlegroep die geen probiotica kreeg, overleden 9 van de 144 patiënten. Dat is 6 procent. Volgens de NOS vindt de IGZ het vooral erg dat de deelnemers, ernstig zieke patiënten, niet altijd duidelijk verteld is dat er bepaalde risico’s kleefden aan het onderzoek.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top