Tech

'Zorgrobot ZORA heeft positieve effecten'

Zorgrobot ZORA heeft positieve effecten op cliënten in verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Vraaggestuurde Zorg van Hogeschool Utrecht, uitgevoerd in opdracht van Instellingen voor Verpleging en Verzorging in Utrecht (IVVU).

Het onderzoek is verricht tijdens het eerste jaar van het project 'Zorgvernieuwing door inzet van robot ZORA'. De IVVU heeft dit project opgezet omdat het volgens de organisatie "een kwestie van tijd" is voordat er meer robots in de zorg worden ingezet. Hiermee wil de IVVU zorgorganisaties, medewerkers en bewoners bekendmaken en ervaringen laten opdoen met de mogelijkheden van een zorgrobot. In totaal doen veertien zorgorganisaties in de regio Utrecht mee aan dit project.

Een aantal zorgorganisaties heeft goede resultaten bereikt bij ouderen met dementie: onrustige bewoners in crises werden rustig door ZORA. Daarnaast krijgt de robot ouderen zover om mee te doen met activiteiten. ZORA wordt het meest ingezet bij mensen met psychogeriatrische problematiek. Ze wordt frequent ingezet om ouderen meer aan het bewegen te krijgen.

Leuker

Tweederde van de medewerkers vindt het werk leuker worden door ZORA te gebruiken. Bijna alle medewerkers geven aan blij te worden van het gebruik van de robot. Tegelijk geeft eenderde aan niet het idee te hebben dat er wordt samengewerkt rondom ZORA. Dat niet alle medewerkers positief zijn, wordt mogelijk veroorzaakt door de technische problemen en de tijdsinspanning die zij ervaren om ZORA in te zetten, aldus de onderzoekers.

De evaluatie van de voortgang is uitgevoerd door studenten van de HU-opleidingen Management in de Zorg en Verpleegkunde. Er zijn interviews afgenomen met medewerkers die ZORA gebruiken, projectleiders ZORA en bestuurders. Daarnaast zijn vragenlijsten uitgezet onder medewerkers en zijn ouderen geobserveerd bij activiteiten met de robot. Als het mogelijk was, is ook aan de ouderen gevraagd wat zij van de robot en de activiteiten vonden.

Zorgorganisaties

Aan het project doen de volgende veertien zorgorganisaties mee: De Koperhorst (Amersfoort), De Bilthuysen (Bilthoven), De Haven (Bunschoten), Accolade Zorg (Bosch en Duin), Pro Senectute (Doorn), De Brug (Driebergen), De Rijnhoven (Harmelen), Zonnehuisgroep Amstelland (Mijdrecht), Bartholomeus Gasthuis (Utrecht), Vecht en IJssel (Utrecht), Lyvore (Soest), Zorggroep Charim (Veenendaal), Quarijn (Wijk bij Duurstede) en Warande (Zeist en Houten).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top