ACTUEEL

Griep en kou eisen levens ouderen

De afgelopen weken zijn er meer 75-plussers gestorven dan normaal in deze periode. Dat kan volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan de rondwarende griep liggen, maar mogelijk ook aan de recente kou. Kou kan voor ouderen met bepaalde kwalen, zoals een chronische hartaandoening, heel gevaarlijk zijn.

De griepepidemie in Nederland houdt aan. In de week van 16 tot en met 22 januari werden volgens het RIVM 102 van de 100 duizend inwoners met griepachtige klachten door de huisarts gemeld. Het is de achtste achtereenvolgende week dat we boven de grens van 51 per 100 duizend mensen met verschijnselen en dus met een epidemie zitten.

In bijna de helft van de monsters die door huisartsen zijn afgenomen werd het influenzavirus type A(H3N2) gevonden. Dit kan vooral bij 65-plussers complicaties veroorzaken, vaak in de vorm van longontsteking. "De huisartsen zien momenteel veel 65-plussers met longontsteking", zegt het RIVM. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

27 januari 2017

Zouden dit ouderen kunnen zijn uit dezelfde groep die momenteel afdelingen Spoed Eisende Hulpen overbelast, omdat er langer thuis gewoond moet worden?

Top