ACTUEEL

'Marktwerking in de zorg is een lastige afslag'

De systeemwereld van de politiek wordt steeds sterker en vertroebelt met een papieren bureaucratie de band tussen patiënt en zorgverlener in toenemende mate. Dit stelt Lucas Fraza van Het Roer Moet Om. Hij pleit voor vereenvoudiging van de zorgsector.

Fraza, zelf huisarts in Hilversum, ziet twee werelden: enerzijds die van zorgverleners en patiënten. Anderzijds is er de buitenwereld, die zich zorgen maakt of alles wel goed gaat en de zorgsector probeert te controleren met veel regels en wetten. “Dat is een systeemwereld die een andere taal spreekt en dat merken we ook”, zegt Fraza. Deze systeemwereld wordt steeds sterker. Als gevolg hiervan wordt de band tussen patiënten en zorgverleners steeds moeizamer, en bovendien wordt die band vertroebeld door de papieren bureaucratie die tussen hen in is gaan staan.

Fraza vindt dat het veel simpeler kan. De zorgsector is volgens hem te complex geworden. Hij noemt de marktwerking "een lastige afslag" die ooit is genomen, waarin alles in concurrentietermen wordt beslecht. Fraza pleit voor meer eenheid tussen de betrokken partijen in de sector, zodat twaalf formulieren teruggebracht kunnen worden tot één formulier.

Fraza sprak tijdens het Nationaal debat over de zorg in Carré.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top