Vastgoed

Royal HaskoningDHV bouwt nieuw operatiecentrum UMCG

Royal HaskoningDHV gaat het nieuwe operatiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen bouwen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met architectenbureau EGM en zal de komende tien jaar vorm krijgen. "Tijdens de bouw gaan de operaties in het UMCG gewoon door", zo laat Royal HaskoningDHV weten.

Inmiddels is er ruimte gecreëerd voor de eerste bouwfase die drie jaar duurt. Via een 'schuifoperatie' zullen in het hart van het gebouw zes nieuwe OK's, een Comprehensive Centrum Acute Zorg (CCAZ), een Critical Decision Unit en twee traumakamers worden gerealiseerd. Na deze eerste bouwfase worden de oude OK's stapsgewijs vervangen binnen een termijn van tien jaar. Het totale (ver)bouwoppervlak voor fase 1 bedraagt 7.550 m2.

Integrale aanpak

Met het oog op de snelle ontwikkelingen in chirurgie, technologie en operatieprocessen zet Royal HaskoningDHV in op een integrale aanpak waarin ingenieurs, ontwerpers en zorgprofessionals intensief samen optrekken. "Iedere bouwfase zal opnieuw bekeken worden wat nodig en wenselijk is. Tegelijkertijd wordt ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen en best practices uit de recente praktijk in het zorgdomein", stelt Royal HaskoningDHV.

Luchtbehandeling

Royal HaskoningDHV gaat ook de haalbaarheid en wenselijkheid onderzoeken van een alternatief luchtbehandelingssysteem. Een systeem dat stiller en zuiniger is dan de gangbare systemen en meer bewegingsvrijheid oplevert voor het operatieteam. "Ook dit doen we weer in nauw overleg met architect en opdrachtgever. Zo bouwen we samen komende jaren aan 'de hotfloor van de toekomst'", aldus Royal HaskoningDHV.

40 jaar

Royal HaskoningDHV is al zo'n 40 jaar betrokken bij het UMCG. De huidige adviseur – Toon Braam – was ook betrokken bij de totstandkoming van de oude OK’s midden jaren tachtig en begin jaren negentig.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top