ACTUEEL

'De verwarde persoon' bestaat niet

'De verwarde persoon' bestaat niet, stelt ggz-onderzoeker Bauke Koekkoek in de Volkskrant. Dat het aantal verwarde personen onrustbarend zou stijgen door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg mist volgens hem dan ook elke feitelijke onderbouwing.

Bauke Koekkoek haalt de mythe van de verwarde persoon onderuit in zijn boek Verward in Nederland. Zijn verhaal wordt grotendeels bevestigd door GGZ Nederland, de politie en het Schakelteam Personen met Verward Gedrag, meldt de Volkskrant. De term is door een veranderd registratiesysteem van de politie een vergaarbak geworden voor alles wat afwijkend is.

De politie registreert sinds 2011 op verzoek van het Rijk incidenten met personen met verward gedrag apart, vanwege de vrees dat de zorgverlening anders de greep zou kwijtraken. Maar volgens Koekkoek vallen uiteenlopende soorten mensen eronder: variërend van een demente oudere tot een verslaafde tot iemand die door het lint gaat nadat een relatie uitgaat. Slechts 30 procent van de 'verwarde personen' heeft volgens Koekkoek een psychische stoornis.

Minder tolerant voor afwijkend gedrag

In 2015 kreeg de politie 66 duizend meldingen over verwarde personen. Het aantal meldingen zegt volgens de politie weinig over het aantal echt verwarde personen. Volgens Koekkoek bestaat de indruk dat het aantal verwarde personen deels doordat de samenleving "netter, veiliger, preciezer en waarschijnlijk minder tolerant is geworden voor afwijkend gedrag". Volgens hem belden mensen in de jaren tachtig waarschijnlijk minder snel de politie "als er iemand stond te tieren op straat".

Volgens Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag, zijn er mensen die hulp nodig hebben en die niet krijgen. Hij wil een sluitende aanpak. "Er moet voor iedereen met problemen een instantie zijn die hem verder helpt." Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland noemt verwarde personen in zekere zin een hype. "Maar die hype bood ons wel een kans om met alle relevante partijen bij elkaar te zitten om de problemen gezamenlijk op te pakken."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Han Kremers

3 februari 2017

Mensen werkend in zorg en welzijn hadden vanaf aanvang een meewarige glimlach om de mond toen de hype met aantallen begon. Ook het gebruik van het thema om weer schijnveiligheid in de samenleving te brengen vanuit mooie bijeenkomsten waar blauw (openbare orde) en wit (specialistische zorg) elkaar vonden deden de wenkbrauwen fronsen. Goed dat de nuances (Trimbosonderzoek, Koekkoek) er eindelijk zijn (kwestie van wachten....). En ook het langzaam verlaten van het wat enge perspectief vanuit alleen de GGZ-instellingsdenken (zit er bij Koekkoek ook nog wat in) in plaats vanuit het brede domein waar ernstige psychosociale/psychische problematiek zich openbaart en waar preventief veel meer zou kunnen. Natuurlijk mits men elkaar echt opzoekt en zorgt voor tijdige aandacht, hulp en begeleiding (en niet alleen om budgetten los te weken voor verdere ambulantisering).

Top