Tech

SKB verifieert medicatie met MedEye

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk voert het MedEye medicatieveiligheidssysteem in, waarmee ziekenhuisbreed medicatie geverifieerd kan worden. Het ziekenhuis en MedEye hebben hiertoe recent een samenwerkingscontract ondertekend.

Met de invoering van dit systeem wordt de meest kwetsbare stap in het medicatieproces extra gecontroleerd, volgens het SKB, waardoor de kans op menselijke fouten nog verder teruggedrongen wordt. MedEye verifieert alle medicatie en stelt verpleegkundigen in staat deze middels een scan te identificeren aan het bed. Zo wordt gegarandeerd dat patiënten de juiste medicijnen, in de juiste dosering en op het juiste moment krijgen toegediend.

Ziekenhuisapotheker en voorzitter van de medicatiecommissie Arjan Bulsink: "In voorbereiding op de nieuwbouw van onze ziekenhuisapotheek is het geneesmiddelendistributieproces grondig doorgenomen. Kernpunten voor het nieuwe proces waren patiëntveiligheid en efficiency. We zijn toen uitgekomen op een combinatie van GDS en MedEye." Mensen zijn, hoe goed ze ook hun best doen, lang niet zo goed in routinematige controles als computers, aldus Bulsink.

Barcodes

Tot nu toe heeft het SKB ingezet op het controleren van geneesmiddelen met behulp van barcodes, maar die zitten niet op alle medicatie en maken niet alle benodigde controle mogelijk. MedEye is volgens Bulsink het eerste systeem dat alle controles wel computerondersteund kan uitvoeren. Volgens MedEye zorgt het medicatieveiligheidssysteem aantoonbaar voor een aanzienlijke vermindering van het aantal medicatiefouten én voor een efficiencyverbetering.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top