Finance

'Groei van 3,5 procent is noodzakelijk voor ziekenhuizen'

Ziekenhuizen hebben bijgedragen aan het oplossen van de financiële crisis door de geraamde groei van de zorguitgaven op 1 procent te helpen houden. Maar voor de toekomst is een groei van 3,5 procent noodzakelijk, stelt Margo van der Starre, directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De afspraak om de zorguitgaven op 1 procent te houden, was gemaakt om het kabinet en heel Nederland te helpen om uit de crisis te komen. “Dat is gelukt”, constateert Van der Starre. "Maar nu staan we voor een nieuwe periode. Nederland is uit de crisis, er komen steeds meer ouderen die goede zorg nodig hebben, er is technisch steeds meer mogelijk in ziekenhuizen." Ze wijst erop dat er bovendien steeds meer duurdere medicijnen komen. Om die redenen is de 3,5 procent die het Centraal Planbureau geraamd heeft als groei voor de zorgsector "echt nodig", aldus de NVZ-directeur.

De ziekenhuizen moeten wel transparanter worden over de kosten, vindt Van der Starre, met name als het gaat om de rekening die naar patiënten wordt gestuurd. "Die krijgen ze vaak heel laat en als ze 'm krijgen is het niet echt een begrijpelijk verhaal." Zij stelt voor om vooraf al te melden wat bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een foto kost en de rekening van tevoren al te sturen. "Dat hoeft echt niet overal in Nederland een ander bedrag te zijn, dat kan je standaardiseren."

---

Op 20 februari 2017 vindt Het Grote Zorgdebat plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het debat wordt georganiseerd door 25 branche- en belangenorganisaties uit de zorg. Skipr is mediapartner en doet voorafgaand, tijdens en na afloop verslag van alles wat er rond het debat plaatsvindt. U kunt zich hier inschrijven om het debat bij te wonen. Alle content die Skipr publiceert rond het debat vindt u hier >>> 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

1 februari 2017

Ik ben het eens met mevrouw van der Starre als het gaat om transparantie in rekening en de focus op de patiënt en niet op de administratie.
Jammer dat ook zij weer de technische mogelijkheden in ziekenhuizen 1 op 1 te stelt aan hogere hoger kosten. Ja als ziekenhuizen individueel blijven investeren in high-tech oplossingen (Elk ziekenhuis een Robot, hybride OK, etc) en daarin niet samen optrekken (concentratie afspraken) dan krijgt ze gelijk en stijgen de kosten en blijft de bezettingsgraad van deze dure techniek laag.
Maar technische innovaties kunnen de kosten ook verlagen wanneer ze arbeidsbesparend werken (Ondersteunende hulpmiddelen die zorgverleners ontlasten, of slimme ICT en datamining die de administratie en registratie kan terugdringen),
of techniek die andere dure behandelingen overbodig maken.
Hierin zouden de ziekenhuizen veel meer kunnen samenwerken en tegelijk de kosten verlagen.

Top