Finance

'Semipublieke sector steekt miljarden in rentederivaten'

'Semipublieke sector steekt miljarden in rentederivaten'

Semipublieke instellingen, zoals ziekenhuizen, woningcorporaties en onderwijsinstellingen hebben voor zeker 24 miljard euro aan risicovolle financieringsconstructies afgesloten. Dat meldt dagblad Trouw op basis van een onderzoek door platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

De organisatie keek naar openbare bronnen en jaarverslagen en kwam tot de conclusie dat de betrokken instellingen de risico’s van financieringsproducten als rentederivaten onvoldoende doorzien. Bovendien durven bestuurders uit angst voor baan en reputatie de schade die kan ontstaan door zogeheten rentederivaten niet te verhalen op hun bank. Zodoende kunnen de negatieve gevolgen jarenlang op de begroting drukken.

In het artikel worden twee voorbeelden genoemd van ziekenhuizen die schade hebben ondervonden van rentederivaten. In Limburg fuseerden in 2015 Orbis MC en Atrium MC tot ziekenhuis Zuyderland. Er stonden voor tientallen miljoenen aan derivaten op de balansen van de fusiepartners, zo meldt Trouw.

Kapitaalinjectie

Uit de jaarverslagen blijkt dat de banken alleen aan de fusie wilden meewerken als een deel daarvan werd afgelost. Dat was dankzij een kapitaalinjectie van drie regionale overheden mogelijk. Volgens berekeningen van Investico was daarbij een negatieve marktwaarde op de rentederivaten van ruim 8 miljoen gemoeid. Voor de banken draaide de herfinanciering uit op lagere risico’s, voor het ziekenhuis op hogere rentelasten.

Deze rentelasten drukken zwaar op de begroting. Vorig jaar leed het ziekenhuis een verlies van meer dan een miljoen, meldt Trouw. Ziekenhuis Isala in Zwolle leed in 2014 al 25 miljoen euro schade doordat het vastzat aan een renteswap. Door de negatieve waarde was het moeilijk van de lening af te komen.

In het artikel wordt ook het voorbeeld van de Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (Sor) aangehaald. De stichting erkent tegenover Trouw dat de derivaten goed zijn voor bijna 160 miljoen euro aan negatieve marktwaarde op de balans, maar volgens Sor is een en ander “slechts van boekhoudkundige aard”.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top