Finance

Twijfels in Kamer over steun Meavita

CDA en VVD zetten grote vraagtekens bij de steun van 37 miljoen die twee opvolgers van het failliete zorgconcern Meavita krijgen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het CDA vreest “een bodemloze put” omdat de twee nieuwe zorginstellingen er nog niet florissant voorstaan. De VVD vindt dat de steun andere zorgaanbieders op achterstand zet. Dat bleek donderdag in overleg met staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).

Opvolgers Meavita vragen 37 miljoen

Dit voorjaar ging het fusieconcern Meavita failliet. De zorg in Den Haag en Groningen werd overgenomen door twee speciaal daarvoor opgerichte stichtingen. Deze bleken bij elkaar 37 miljoen euro steun nodig te hebben om het hoofd boven water te houden.

CDA: Te riante regelingen

Het CDA wijst erop dat de opvolgers van Meavita ook te maken hebben met te riante regelingen voor het personeel, dat met behoud van hun rechten en salaris overging. Verder vrezen de christendemocraten dat straks ook allerlei andere noodlijdende instellingen bij de NZa op de stoep staan.

PvdA

De PvdA daarentegen heeft geen moeite met de helpende hand die de NZa toesteekt. Verder is de regeling voor het personeel helemaal niet zo ruim als het CDA wil doen voorkomen, vindt de PvdA. Volgens Bussemaker pleitte ook het CDA dit voorjaar nog voor een goed sociaal plan voor het personeel van de Meavita-onderdelen die in de stichtingen overgingen. De SP vindt het schijnheilig om nu te gaan zeuren over de NZa-steun, terwijl CDA en VVD wel achter de marktwerking staan, die volgens de socialisten funest is voor de zorg.

Brussel om akkoord vragen

CDA en VVD vinden dat Bussemaker aan de Europese Commissie moet vragen of de steun wel door de beugel kan. Het zou kunnen gaan om ongeoorloofde staatssteun die de concurrentieverhoudingen verstoort. De staatssecretaris ziet geen problemen en vindt het niet nodig de steun bij Brussel te melden. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top