Tech

Zorgboerderij experimenteert met licht- en geluidsplannen

Philadelphia opent deze week een ‘living lab’ bij een zorgboerderij in Leusden. Nieuwe technologieën gaan het mogelijk maken om per cliënt een individueel licht- en geluidplan te maken voor optimaal welzijn.

Zorgboerderij Groot Schuttershoef, met 40 zorgintensieve cliënten, is hiervoor grondig herbouwd. De instelling opent op 4 februari weer haar deuren, zo meldt RTV Utrecht.

Disco-scenario

Overal op de zorgboerderij zijn speciale lampen van Philips opgehangen die met een iPad kunnen worden bediend. Afhankelijk van de cliënt kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor extra daglicht of juist gedimd ‘snoezel-licht’. De lampen kunnen veranderen van kleur en de technische dienst van Philadelphia heeft allerlei kleurscenario’s ontwikkeld, inclusief een disco-scenario. Ook zijn er allerlei muzieklijsten gemaakt, die overal via een aangelegd speakersysteem kunnen worden afgespeeld. Ook die zijn via de iPad te besturen.

Beacons

De komende tijd gaat de zorgboerderij experimenteren met zogenaamde ‘beacons’. Dat zijn kleine detectoren die cliënten bij zich kunnen dragen, bijvoorbeeld op de rolstoel en die licht- en geluidprogramma’s activeren als zij ergens binnenkomen. Zo komen cliënten automatisch in de gewenste sfeer. Dit moet gebruik van de iPad overbodig maken.

Op 4 februari wordt ook de nieuwe beleeftuin van Groot Schuttershoef geopend. 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top