HRM

Medewerkers Alliade boos over korting op ontslagvergoeding

Medewerkers van Alliade in Friesland lopen een groot deel van hun ontslagvergoeding mis. Vorig jaar zijn zij naar huis gestuurd met behoud van salaris. Maar het uitbetaalde loon wordt nu van hun ontslagvergoeding afgetrokken. Volgens Alliade is de gang van zaken conform de CAO en het Sociaal Plan. Ook gaan de betrokken medewerkers er volgens de Friese zorgaanbieder niet op achteruit.

Bonden CNV, FNV en NU91 zijn boos over de gang van zaken, maar kunnen niets doen want de constructie is legaal, schrijft Telegraaf op 2 februari. De medewerkers die vorig jaar naar huis zijn gestuurd, zijn vooraf niet ingelicht over de aftrek van salaris op hun ontslagvergoeding.

Woordvoerder Gerard Akkerman van Allliade weerspreekt de lezing van de Telegraaf. Volgens hem zijn de betrokken medewerkers wel degelijk tijdig geïnformeerd. Bovendien is "van enige truc geen sprake". Over het in mindering brengen van de salariskosten over de periode waarin medewerkers vrijgesteld zijn van werk, zijn volgens de woordvoerder in de CAO VVT duidelijke afspraken gemaakt. "Wij doen niets anders dan de CAO VVT uitvoeren, een CAO waar de bonden voor hebben getekend", aldus Akkerman.

Volgens de woordvoerder heeft Alliade de aftrek van kosten van de transitievergoeding conform het Sociaal Plan vastgesteld. "Waar nodig hebben wij het bedrag aangevuld", stelt Akkerman. "Dus niemand is er op achteruitgegaan of ‘bestolen’ zoals De Telegraaf meldt, er is zelfs een aantal medewerkers op vooruit gegaan."

Rechter

Bij een reorganisatie bij Alliade moesten vorig jaar 70 medewerkers vertrekken. Om gedwongen ontslagen tegen te gaan, bood de organisatie 40 werknemers aan dat het salaris heel 2016 zou worden doorbetaald, zonder dat ze hoefden te werken. Nu trekt Alliade dat af van de ontslagvergoeding die het verplicht moet betalen.Vijf medewerkers stappen volgens de Telegraaf naar de rechter, om te onderzoeken of de korting alsnog kan worden geschrapt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top